Dodatkowe informacje

Podstawy

Dla efektywnego funkcjonowania mięśni konieczna jest dostateczna energia. Kiedy ciało znajduje się w spoczynku albo na niskim poziomie aktywności fizycznej, to regeneruje się w pierwszym rzędzie poprzez metabolizm aerobowy. Natomiast, kiedy organizm znajduje się na wyższym poziomie aktywności fizycznej, do organizmu jest dostarczana w coraz to większej ilości energia bez użycia tlenu, tzw. metabolizm beztlenowy: Laktate (kwas mlekowy) jest to produkt uboczny metabolizmu beztlenowego (glycolysis).

Można zwiększyć tolerancję organizmu na wysiłek o podwyższonej aktywności, jest to uzależnione od ilości wyprodukowanego kwasu mlekowego w mięśniach i zdolność jego natychmiastowego "spalania" przez organizm (stan równowagi). Jednakże po pewnym czasie wykonywania wysiłku następuje moment, kiedy ilość kwasu mlekowego w mięśniach i krwi zaczyna się zwiększać. Dochodzi wówczas do sytuacji, gdy ilość wyprodukowanego kwasu mlekowego będzie większa niż możliwości organizmu do jego utylizacji. Można odczuć wówczas niemiły ból w mięśniach.

Wielu ekspertów medycyny sportowej jest przekonanych, iż ten trening wytrzymałości tolerancji na zakwaszenie jest najbardziej efektywny wówczas, kiedy jest on wykonywany blisko maksymalnych wartości granicy przekroczenia "stanu równowagi".